Film Mafiáni/Goodfellas (1990)

Film Mafiáni je mafiánské drama…
Henry Hill (Ray Liotta) chtěl být vždycky gangsterem. Již od dětství dělal poskoka italským mafiánům. Ve třinácti vydělával víc, než většina dospělých ve městě. Osudová známost pro Henryho byl Jimmy Conway (Robert De Niro). Jimmy byl největší lupič a zabiják z města. Když byl Henry poprvé u soudu (za prodej cigaret), a nic na Jimmyho ani ostatní neprásknul, tak to Jimmyho opravdu nadchlo. Nyní je jasné, že Henry je součástí gangu.
Henry a Jimmy jsou přátelé, kradou a kradou. Zastřelit člověka pro ně není problém, chladnokrevně zajbíjejí lidi a zakopávají je do země, nebo je rozpouští v kyselině. Henry se zamilovává do krásné dívky Karen (Lorraine Bracco). Jenže to Karen netuší, že Henry je lump. Co je Henry zač, Karen zjišťuje až později, ale zvyká si. Henry zanedbává svou ženu, žije hlavně pro své kriminální kamarády, dokonce má milenku. Jednou gangsteři zbijí dlužníka, jehož sestra pracuje jako písařka u FBI. A zde narazí! Všichni jdou do vězení na 10 let. Ve vězení Henry kšeftuje z drogama, aby měl peníze pro ženu a děti, a také pro dozorce, aby je mohl uplácet. Karen zjistí, že za Henrym do vězení chodí i jeho milenka, a to se jí vůbec nelíbí! Po čtyřech letech je Henry z vězení propuštěn, opět kšeftuje s drogama, sám se i sjíždí. Ostatní členové gangu provedou loupež na letišti, která jim vynese 6 milionů dolarů. Henry jim dal tip. Hoši utrácejí a zajímá se o ně FBI. Atmosféra houstne a Jimmy odstraňuje lidi, kteří mají co společného s loupeží. Kvůli drogám Henryho zadržuje policie. Jimmy se bojí, proto se rozhodne odstranit svého přítele Henryho. To Henry pochopí a raději kontaktuje policii, která mu slibuje, že když bude s nimi spolupracovat a svědčit u soudu, tak z něj bude svědek pod státní ochranou. Z Henryho se stává práskač, který u soudu vypovídá v neprospěch Jimma a celé mafie.

Tento film vznikl podle knihy Wiseguy (Nicholas Pileggi). Kniha pojednává o životě zločince Henryho Hilla. V době natáčení filmu byl  Henry v programu FBI pro ochranu svědků.

Ve filmu hrají: Ray Liotta, Robert De Niro, Joe Pesci, Frank Vincent, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Chuck Low, Mike Starr, Catherine Scorsese, Debi Mazar, Beau Starr, Kevin Corrigan, Michael Imperioli, Christopher Serrone,  Tony Sirico, Elaine Kagan, Joe D’Onofrio, Charles Scorsese, Frank Adonis, Illeana Douglas, Samuel L. Jackson, Vincent Pastor a další.

Film Mafiáni / Goodfellas (1990)

Film Mafiáni / Goodfellas (1990)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *