EU domény s diakritikou, IDN domény

Od prosince 2009 si můžete registrovat .EU doménu s diakritikou (háčky, čárky, přehlásky, latinka…), tzv. IDN (Internationalized Domain Name). Taková IDN doména vypadá např. takto „lešenářsképráce.eu“, „katalogstránek.eu“. Hned od počátku možnosti registrace IDN domén byl zájem veřejnosti obrovský, a to nejen v ČR. První hodinu bylo registrováno desítky tisíc domén. Můj osobní názor na IDN domény je jednoznačně nagativní, nevidím jediný důvod, proč používat v názvech domén diakritiku, bude v tom velký zmatek a bude vzrůstat počet duplicitních webových stránek. IDN domény dávají prostor pro phishing a jinou nelegální činnost. Snad jediná pozitivní zpráva to může být pro registrátory domén – zvýší se jim zisky. Bohužel spoustu lidí si tuto doménu registruje. Je to ale zejména z důvodu obav parazitace na své doméně (vlastní doménu s názvem, kde je možno volit diakritiku…). IDN si samozřejmě registrují spekulanti domén, kteří na tom mohou vydělat veliké peníze (a také vydělávají).

Široká internetová veřejnost není pro závádění diakritiky u domén, ale není jí to nic platné. Pravděpodobně bude časem diakritika i u .CZ domén 🙁

I přesto, že je zde diakritika v doménách již aktuální, tak stejně priorita domén bude vždy bez diakritiky. Na tom nikdy, nikdo a nic nezmění.

Vlastníte nějakou IDN doménu, nebo si jí hodláte registrovat? Jaké máte zkušenosti s IDN doménou?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *