Endorfin (hormon štěstí)

Endorfin je přírodní droga (opiát), kterou produkuje lidské tělo dle potřeby. Jako každá droga, lidské tělo utlumuje. Endorfin vytváří dobrou náladu a pohodu, proto je často nazýván jako hormon štěstí nebo droga štěstí. Endorfin též tlumí deprese a zmírňuje bolest. Když se člověk zraní, tak tělo začne rychle produkovat endorfin, aby člověk netrpěl velkou bolestí. Endorfiny jsou produkovány i při adrenalinových sportech, kdy tělo též automaticky produkuje hormon adrenalin. Adrenalin je opak endorfinu (neutlumuje). Adrenalin tělo produkuje při možném ohrožení. Adrenalin způsobuje vysoký krevní tlak, zvýšenou činnost mozku, maximální soustředění.

Jak zvýšit hladinu endofinů?

  • Pokud chcete zvýšit hladinu edorfinů v těle, tak sportujte. Pohybová aktivita vysoce zvyšuje hladinu endorfinů v lidském těle. Je jedno o jaký sport se jedná – aerobik, míčové hry, plavání, jízda na kole… Já upřednostňuji dýchací cvičení, pilates, McKenzie cviky apod. Ale myslete na to, že každý člověk je unikátní, proto je dobré, konzultovat cvičení s kvalitním fyzioterapeutem.
  • Sexuální aktivita
  • Další příjemné aktivity – opalování na slunci, masáž, poslech hudby… Každý člověk je jiný a odpočine si jinak. Někdo sám v uzavřené místosti, jiný zase ve společnosti… Zkrátka dělejte to, co je vám příjemné.

Vlastní zkušenost

Já osobně cvičím každý den (20 minut až 3 hodiny). Mé tělo tedy produkuje endorfin pravidelně. Jsem pohodový člověk a psychicky naprosto vyrovnaný. Při cvičení (a po něm) si všechno v hlavě srovnám a promyslím, velice si při tom psychicky odpočinu. Podle mojich zkušeností endorfin způsobuje psychickou závislost, podobně jako ostatní drogy. Pokud bych někdy přestal cvičit, tak bych měl problém! Dneska už chápu ty řeči (o smrti) vrcholových sportovců s výhřezem ploténky a podobných zdravotních problémů (bolest zda). Toto také nastává po skončení sportovní kariéry, kdy vrcholným sportovcům edorfin evidentně chybí. Tělo vrcholného sportovce totiž produkuje nadmíru endorfinu, proto tito sportovci dosahují mnohdy nadlidských výkonů – snášejí velkou fyzickou bolest a únavu.

Mějte dobrou náladu s endorfinem 🙂

Smích

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *