Darování orgánů, tkání k transplantaci bez vašeho souhlasu je samozřejmostí!

Víte, že lékaři vám mohou po vaší smrti odejmout jakýkoliv lidský orgán (ledvinu, játra…) nebo tkáň z vašeho těla a to bez vašeho souhlasu, ale i bez souhlasu příbuzných! Taková je běžná praxe v ČR, a vše je plně v souladu s legislativou. Zdá se vám to být neetické? Možná ano, ale jen díku tomu jsou čeští lékaři světovou špičkou z hlediska transplantací, především v jejich počtu. Česko je ale v tomto ohledu spíše vyjímkou, v jiných zemích např. USA je nutný souhlas umírajícího člověka, anebo jeho příbuzných.

Jak zabránit posmrtné transplantaci vašich orgánů a tkání?

Pokud nechcete posmrtně darovat orgán, tak se zaregistrujte do Národního registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů (www.nrod.cz), kde si stáhnete formulář (www.nrod.cz/formular.pdf ) o nesouhlasu s posmrtným odběrem tkání a orgánů. Formulář vyplňte a zašlete na adresu: Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy, Vídeňská 1958/9, 140 21 Praha 4. Lékaři jsou totiž před transplantací povinni se do tohoto registru podívat. V tomto formuláři je možno uvést, jaký konkrétní orgán nechcete darovat, můžete také samozřejmě zaškrtnout všechny orgány – srdce, játra, plíce, ledviny, tenké střevo, slinivka břišní. Anebo tkáně – srdeční, kostní, oční, cévní, kožní, vazy a šlachy. Důvod odmítnutí transplantace se zde nemusí uvádět. To, že tato registrace odmítnutí orgánů a tkání existuje je zcela v pořádku, ale nevidím jediný důvod, proč nevěnovat orgán nebo tkáň mrtvého člověka jinému člověku, když to zachrání život. Pokud patříte mezi lidi, kteří odmítají posmrtně darovat orgány, tak si uvědomte, že i vy jednou můžete potřebovat nový – darovaný orgán či tkáň, pro záchranu svého života…

Může lékař zabít jednoho pacienta, aby zachránil jiného?

V podstatě se dá říct, že ano. Například pokud lékařům umírá jeden pacient, kde je jistá možnost záchrany jeho života, ale je velká pravděpodobnost doživotního zohavení – popáleniny, bez všech končetin, tento pacient má zdravý orgán vhodný na tranplantaci jiného člověka, který umírá a tento orgán by mu pomohl zachránit život, tak se skutečně může stát, že lékaři nechají prvního pacienta zemřít, aby získaly orgán k záchraně jiného člověka, který má větší pravděpodobnost uzdravení a plnohodnotný život. Je to samozřejmě pouhá teorie, ale zde je jedna z možností zneužití těchto transplantací. S tímto postupem rozhodně nesouhlasím, protože je to bezpochyby vražda.

Můj osobní názor je ten, že darovat zdravé orgány, tkáně z mrtvého člověka ANO, to i za předpokladu, že by se jednalo o mé příbuzné, avšak pouze se souhlasem umírajícího nebo příbuzných. Myslím, že věšina lidí s odejmutím orgánů po smrti souhlasí. Současný postup lékařů, kdy se ani neptají, zda mohou odejmout orgán nebo tkáň, mi připadá nejen neetický, ale beru to i jako jistý druh anarchie ve zdravotnictví.

Darování orgánů, tkání k transplantaci bez vašeho souhlasu je samozřejmostí!

3 komentáře u “Darování orgánů, tkání k transplantaci bez vašeho souhlasu je samozřejmostí!

  1. ahoj!
    Praxe v ČR je ve většině případů jiná; i když se ptát příbuzných není povinné, dělá se to. Není dovoleno být v týmu obou pacientů – jak předpokládaného dárce, tak příjemce.

  2. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, slyšela jsem, že existuje na internetu formulář na souhlas darování orgánů. Ten se vyplní a zaregistruje v počítači. Jen mě to zajímá, jelikož jsem si říkala, že jsem pro v případě smrti ochotna orgány darovat. Děkuji za případnou odpověd‘. V.

  3. je to veliké svinstvo, protože telo je majetek státu. Absurdní. Kde pak tkáně končí, nikdo neví. No protože tkáně stojí několik deístek tisíc, tak je jisté, že někdo na tom musí vydělávat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *