Bolesti zad, vyhřezlá ploténka, laserová nukleotomie

Určitě každého člověka bolí záda, někoho bolí krční páteř, jiného zase bederní páteř (bolest v kříži). Některé lidi bolí záda občas, jiné zase soustavně :-(, rozhodně oba stavy jsou velice nepříjemné. Bolesti zad, vyhřezlé ploténky, je civilizační nemoc, která trápí většinu lidské populace. Nejlepší lék na bolavá záda je pravidelné cvičení, samozřejmě musíte vědět jak, musí vás to naučit kvalifikovaný fyzioterapeut. Nejhorší postup léčby je dlouhodobé užívání léků proti bolesti, nejhorší jsou opiáty – Tramal/Tralgit, atd. Nicméně, pokud jsou silné – nesnesitelné bolesti (např. když si nemůžete dojít ani na záchod), tak se nedá nic jiného dělat. Za úplný nesmysl považuji prostředek Komodisk, který má blahodárně působit proti bolestem zad. Neznám člověka, kterému Kosmodisk ulevil od bolesti zad, spíše mu ulevil od peněz, dát 2.000 Kč za kus plastu je úplný nesmysl, považuji to za absurdní.

Při dlouhotrvajících bolestech zad lékař posílá pacienta na odborné vyšetření, které má přesně identifikovat příčinu bolesti – rentgenové vyšetření, počítačová tomografie (CT), magnetická rezonance (MRI), diskogram (vyšetření pomocí kontrastní látky, která se aplikuje přímo do meziobratlové ploténky), v některých případech na lumbální punkci (lidově řečeno „lumbálka). Lumbální punkce, je odběr mozkomíšního moku, mimochodem je to velice nepříjemné vyšetření, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti.

Co je příčinou bolestí zad?

Osobně (a z vlastních zkušeností) jsem přesvědčen, že hlavním příčinou bolestí zad je špatný – nevhodný životní styl, zejména minimální fyzická aktivita, neúměrná či nevhodná fyzická zátěž na páteř při fyzické práci, nevhodné sportovní aktivity (mnoho sportovců má vyhřehlou ploténku právě ze sportu). Samozřejmě, že je také důležité to, na čem sedíme a ležíme (židle a postel). Vůbec zde neplatí, že drahá židle či postel, je kvalitní a pro člověka vhodná. Koupě židle, postele je vhodné konzultovat s kvalifikovaným fyzioterapeutem, který určitě rád poradí.

Další příčiny bolesti zad: špatné – nevhodné sezení, chůze, uskřinutý nerv, skolióza, infekce, artritida, osteoporóza, nádor, úraz… Velice častou příčinou bolestí zad je vyhřezlá meziobratlová ploténka.

Léčby bolesti zad

Bolesti zad lze léčit několika způsoby:

  • Léky pro uvolnění svalů, protizánětlivé, proti bolesti. Do této skupiny se řadí také léky, které se vpichují injekcí do bolestivého místa, tzv. obstřiky. Z vlastních zkušeností doporučuji tzv. hloubkové obstřiky, které jsou často hodně efektivní. Tyto obstřiky provádějí pouze lékaři – odborníci.
  • Masáž zad je vhodná pro menší bolesti zad a je vhodné ji spojit s cvičením.
  • Cvičení, fyzioterapie – fyzioterapeutická cvičení provádí s pacientem kvalifikovaný fyzioterapeut, který zvolí vhodné cviky (u každého člověka jsou zcela odlišné). Pacient potom, tyto cviky, cvičí doma sám. Je důležité cvičit min. 5x týdně.
  • Akupunktura – údajně tento způsob léčby dokáže zbavit bolesti zad. Já jsem se o tom nepřesvědčil, akupunkturu jsem podstoupil několikrát, bohužel se zcela nulovým efektem. Akupunktura je bolestivá!
  • Chirurgická operace páteře, meziobratlových plotének je klasická operace, která vyžaduje celkovou anestezii. V součastnosti se vykonává pouze u pacientů, kteří jsou maximálně a dlouhodobě omezeni na pohybu. Současný lékařský trend je takový, že se vyhřezlé ploténky operují až v krajnosti, před deseti lety to bylo však přesně naopak, na operaci plotének šel člověk i s malým výhřezem ploténky.
  • Laserová nukleotomie, operace meziobratlových plotének laserem – Laserová nukleotomie je velice šetrný způsob (narozdíl od chirurgické operace), jak eleminovat výhřez meziobratlové ploténky. Provádí se pod CT kontrolou, tak, že se k meziobratlové ploténce (z boku, do jejího středu) zavede miniaturní jehla. Nejprve lékař laserovým vláknem stříkne do ploténky kontrastní látku, čímž získá přehled o celkovém stavu ploténky – výhřezu. Pokud lékař usoudí, že se bude operovat dál – výhřez není velký a ještě nedošlo k nevratným degenerativním změnám, tak jehlou protáhne laserové vlákno a laserovými pulsy zahřeje patologické lůžko, nahřátá ploténka se smrtští a zejede vzpět – do původní polohy. Po výkonu je pacient jeden den v nemocnici (pokud nenastanou komplikace), poté je propuštěn domů. Týden nesmí vykonávat těžkou fyzickou práci, zvedat těžká břemena, dupat nohama atp. .

Laserová nukleotomie z pohledu pacienta

Dlouhou dobu (roky…) jsem měl občasné bolesti zad, vzal jsem si prášek na bolest a bolest po pár dnech přešla. CT vyšetření ukázalo výhřez L5/S1 (úplně spodní ploténka v oblasti bederní páteře) a protruze L4/L5. Měl jsem bolest přes zadek, až do nohy – do prstů. S tímto výhřezem jsem žil a pracoval řadu let, až jednoho krásného dne mé tělo řeklo dost… Měl jsem trvající velké bolesti, bolest v zadku (nemohl jsem sedět) a vystřelující bolest do nohy. Sezení, dlouhodobá chůze byl můj zlý sen, nemohl jsem sedět u počítače (max. 2 minuty), v autě atp. No prostě hrůza, kdo nezažil, tak nemůže pochopit 🙁

Neurochirurg usoudil, že můj stav na klasickou operaci není. Jak jsem popsal výše – dnes je takový trend, že na operaci páteře posílají pouze lidé, kteří jsou maximálně a dlouhodobě omezeni na pohybu. Takto jsem žil bezmála dva roky, vlastně to ani nebyl plnohodnotný život, často jsem měl stavy, kdy jsem nemohl chodit vůbec, prostě hrůza. Absolvoval jsem několikrát infuzní léčbu, avšak bez dlouhodobého efektu. Od lékařů jsem všude slyšel, že je potřeba pravidelně cvičit, proto jsem opravdu cvičit začal, byla to taková moje poslední naděje, docházel jsem na rehabilitační kliniku Monáda (několikrát jsem tam byl i na infuzní léčbě), kde jsem absolvoval desítky rehabilitací, denně jsem cvičil i doma. Můj zdravotní stav se částečně zlepšil, pravidelným cvičením jsem výhřez částečně stabilizoval, nicméně ta stabilizace spočívala pouze v tom, že jsem mohl chodit, předklon a fyzická práce byla zcela eliminována. Život stejně na nic! Na internetu jsem sledoval různé diskuze ohledně vyhřezlých plotének, jednou tam psal čkověk, který absolvoval operaci meziobratlové ploténky laserem, s okamžitým a maximálním efektem (o čemž pochyboval a pochybuji i nyní). Neváhal jsem a na operaci jsem se objednal. Tedy, nejdříve jsem jsem si ji musel zaplatit, protože jí nehradí zdravotní pojišťovna. Operaci zprostředkovává firma Asklepion – Klinika a institut estetické medicíny Praha (majitel MUDr. Roman Šmucler), Londýnská 39, Paraha 2. Samotná operace je však vykonávána ve Fakultní nemocnici Na Bulovce, na Radiologickém oddělení, operaci vykonává primař Kašpar. Po operaci je pacient převezen (nesmí chodit) na místní Neurologické oddělení, kde stráví jeden den (ráno se vykonává zákrok a další ráno je propuštěn).

Laserová nukleotomie s odstupem času

Nyní jsem po laserové nukleotomii, operaci meziobratlové ploténky L5/S1 čtyři měsíce – zlepšení mám velké, díky Bohu. Kontrolní CT vyšetření ukázalo, že výhřez L5/S1 je definitivně pryč, zůstavají protruze a výrůstek. Nebylo to však jednoduché, jak jsem si představoval.

Samotný výkon byl celkem bolestivý, trval necelou hodinu, z toho zavedení jehly – z boku (pod lokální enestezií Mesocainem) k ploténce trvalo něco okolo půl hodiny a bylo to dost bolestivé, z mého pohledu to byla ale celá večnost, což jistě chápete. Nabarvení ploténky kontrastní látkou – cítil jsem dost velký tlak do kostrče, bolest ne. Nahřátí ploténky laserem nebolelo vůbec. Po zákroku jsem měl několik hodin nezvykle horké břicho (což je normální) a několik hodin jsem si nemohl dojít ani na záchod, ne že bych nedošel, ale bylo mi to zakázáno.

První měsíc po zákroku, jsem nepociťoval prakticky žádné zlepšení (denně jsem cvičil), měl jsem velké brnění v noze (v noci jsem vůbec nemohl spát), dříve to byla vystřelující bolest do nohy, ta vymizela, částečně zlepšila se dynamika páteře. První citelné zlepšení, přišlo až po dvou měsících. Celou tuto dobu jsem pravidelně – denně cvičil a docházel k fyzioterapeutce na Monádu (stejně jako rok před tím). Po tomto zákroku jsem měl pravděpodobně otok, proto to nesnesitelné brnění v noze, více než měsíc jsem užíval Wobenzyn a Aescin (na otoky, volně prodejné). Dnes, po čtyřech měsících, pociťuji velkou úlevu, pokud bych to měl vyjádřit procentuelně, tak bych to viděl na 80%, určitě bude následovat ještě další zlepšení :-).

Můj osobní názor na laserovou nukleotomii jen ten, že je to šetrná operace meziobratlové ploténky, narozdíl od klasické operace, kde bývají velké problémy se srůsty. Na druhou stranu, pravděpodobně, není vhodná pro každého. Slyšel jsem totiž o člověku, kterému tento zákrok vůbec nepomohl. Samozřejmě, že vždy je to velice individuální. Já mám jednu velkou výhodou – mám vytrvalost. Pokud se pro něco rozhodnu, tak v tom vytrvám! V tomto případě to bylo/je cvičení, bez pravidelného cvičení bych možná také žádné zlepšení nepociťoval. Nejprve jsem tomu také neveřil, říkal jsem si, že cvičení přeci nemůže ulevit od bolesti zad, opak je však pravdou. Ale na to musí každý člověk přijít sám, stejně jako já. Začal jsem cvičit, až když nebylo jiných možností, v podstatě jsem byl k tomu donucen. Dnes mi to už ani nepřijde, cvičím denně víc než rok, zvykl jsem si na to a doslova to potřebuji, budu cvičit i nadále – musím, protože jinak bych byl zase tam kde jsem byl. Pokud to vezmu zpětně, tak je mi jasný, že za ten výhřez si mohu sám, v mém případě zejména nevhodným životním stylem – minimální fyzickou aktivitou – pokud jsem nějakou fyzickou aktivitu měl, tak to byla výhradně těžká fyzická práce, což je jistě také špatně. Dále dlouhodobým sezením (až 15 hodin denně) a těžkou fyzickou prací.

Věřte mi, že cvičení, je pro bolest zad, výhřez ploténky to nejdůležitější, taky jsem tomu nevěřil, ale je to skutečně tak. Rozhodně nečekejte, že se vám, po pár dnech cvičení, váš zdravotní stav radikálně zlepší, je potřeba vytrvat a cvičit dlouhodobě. Já už musím cvičit až do konce života. Z mého pohledu to je skvělá představa, udržovat se v kondici. Rozhodně nechci další komplikace s páteří, proto rozhodně setrvám.

Lidi nechtějí cvičit! Často se vymlouvají, že na to nemají čas… Vy snad nemáte čas 15 – 30 minut času za den? Určitě máte. Nehledě na to, že některé cviky lze cvičit i při práci – při sezení.

Laserová nukleotomie, ano nebo ne?

Určitě je to individuální, v mém případě měla laserová nukleotomie velký smysl, efekt. Ale je potřeba si uvědotmit, že bez pravidelného cvičení, může mít efekt minimální či dokonce žádný. Toto platí také u klasické – chirurgické operace páteře.

Záveřem o laserové nukleotomii

Laserovou nukleotomii podstoupilo v Česku velice málo lidí, já jsem mezi nimi. Mnoho lékařů nemá o tomto druhu léčby meziobratlových plotének prakticky žádné informace, proto je nemohou pacientovi sdělit, což je škoda. Před tímto zákrokem jsem se o laserové nukleotomii informaval u více lékařů, nikdo nevěděl nic, žádné informace, zkušenosti, neznal žádného pacienta, který toto podstoupil.

Tolik můj příběh.

Update: Rok po laserové nukleotomii ploténky

Související články:

158 komentářů u “Bolesti zad, vyhřezlá ploténka, laserová nukleotomie

  1. Zdravím Vás, dále je kromě klasické léčby, celkem účinná léčba plotének, přírodní cestou, principy jsou ve specializované masáži – reponaci úponu, trakce atp., které vedou k dekompresy plotének. Společně s RHB plánem a stanovenou doplňkovou výživou, dochází poměrně účinné (nechirurgické) léčbě. Nezle čekat úspěchy hned, ale postupně ano. Více se můžete dozvědět zde, prirodnimedicinabrno.cz, přeji všem brzké uzdravení! 😉

  2. Dobrý den, můžou napsat ti, kteří podstoupily laserovou nukleotomii jak velké výhřezy měli a jak se redukovali po zákroku? Já mám objemný výhřez-7mm, Mudr. Kašpar by zákrok provedl kdežto odborník v cizině ho hodnotí na zákrok už jako nevhodný a zbytečný. Díky moc

  3. Tomáš:

    Já měl 4 mm (dnes 0), ale nezáleží na velikosti výhřezu ale postavení (jak tlačí na nerv). Člověk v výhřezem 1 mm může mít větší bolesti, než člověk v výhřezem 5 mm.

    Laserovou nukleotomie je i hodně o cvičení pod dozorem kvalifikovaného fyzioterapeuta (nejlépe akreditovaného).

  4. Vím, že bolesti od velikosti výhřezů jsou rozdílné. Jde mi jen o to, s jakymi výhřezy jsme byli konkrétně „operovány“ vy.Já mám 7mm v transv.rovině, přesto je výhřez objemný a v dalších osách je 10 a 10mm.

  5. Dobrý den chtěla bych se zeptat kdo je po operaci a jaké jsou jeho učinky ?
    Já jsem po operaci 4 měsice stav se častečně
    zlepšil že nemusím brát tolik léku od bolesti.

  6. Anno, hlavně by jsi měla napsat po jaké operaci, respektive typ operace. Prodělala jsi „klasickou“ operaci, nebo laserovou nukleotomii??

  7. Jedná se o nukleotomi.Večer mám bolesti zase,nevím zda je to způsobené prací.
    Ty bolesti mě vystřelují do levé nohy a do břicha.Nevím jestly se mám obrátit na MuDR.Kašpara který mně operoval v Praze na Bulovce.Jěště mi řekl že mám výhřez ještě na jedné plotýnce.Operaci jsem musela zaplatit stálo mě to 30 000,-.

  8. Anna:

    Doporučuji rehabilitovat pod vedením akreditovaného fyzioterapeuta. Já mám po nukleotomii zlepšení cca 90%. Po nukleotomii jsem cca 2,5 roku. Zlepšení přišlo cca za 3 měsíce. Ale pravidelně denně cvičím cviky od fyzioterapeuta.

  9. Mám jen jeden dotaz. Jak a nebo kde najdu dobrého fyzioterapeuta? Do Prahyto mám z ruky… Jsem z Ostravy. Děkuji. 😉

  10. bylo by možné nahrát cviky, které cvičíš na youtube.com. Také se chystám na konzultaci ohledně laserové nukleotomie – potíže mám řadu let. Je fajn, že jsi tento článek zveřejnil na netu a tím jsi spoustu lidem dal naději na lepší zítřky…

  11. Dobrý den, píši Vám svůj příběh, velice zkrácený. Výhřez jak hrom, nemohl jsem někdy chodit, spát, ležet….přebýval jsem takto cca 22měsíců kdy jsem se rohodl jít na konsultaci. Na Bulovce mě řekli, že jsem měl být dávno již operová a okamžitě mi dali termín operace. Jel jsem ještě za doc. Štulíkem, do MOtola, který mě vyléčil z úmyslu podstoupit laser. Dodávám, že u Mudr. Kašpara jsem na konsultaci byl take. Mudr. Štulík mě důrazně varoval před laserovým zákrokem, že tento zákrok výrazně ztěžuje případnou „klas“ operaci.Nechtějte vidět, jak na mě koukal a jakou „legraci“ ze me měl. Dnes jsem mám ještě stále „nepatrné potíže – 10-15procent předešlých. Cvičím každý den cca 30min a víc sm systém a po 6měsícíh nastal „zázrak“. Cvičím stále, v prosinci to bude již 1rok a stále se záda lepší. Nepočítejte že to bude hned a hlavně, musíte opravdu makat, neustále, pořád. Já vynechal za 11měsíců cvičení jen dvakrát…nic, to můj zkrácený příběh.

    p.s. Před rokem výhřez dle MRI velice objemný -7,5mm, nyní tak 2mm. POrovnání dvou MRI po 6ti měsících intenzivního cvičení!

  12. Stefanie:

    Každý má cviky unikátní, ty určí až fyzioterapeut. To za prvné. Za druhé cvičim hluboké vnitřní svaly apod. A to se dá težko předvést.

    tom:

    Díky moc za tvůj příběh!

  13. Dobrý den,
    děkuji za super stránky. Většinou je to tak, že když se člověk vyléčí, přestane ho problém zajímat, vaše informace jsou velmi cenné 😉

    Tome, nepochopil jsem přesně jestli jste na operaci byl?

    Díky

  14. Vážení přátelé,dovolte mi Vám prvně poděkovat za Vaše příspěvky,názory a komentáře. Věřím,že výše uvedené řádky někomu určite pomohly. Nebudu zde popisovat ty šílené bolesti před hospitalizací a nasazení kapaček ale
    dnes měl po 11-ti denní hospitalizaci a hromadě kapaček konečně vytouženou magnetickou rezonanci.Do dneška jsem stále nevěděl míru výhřezu natož další potencionální poškození. Och jak byla mi libá tato nevědomost. Paní doktorka z MR mi ze snímků a bez přesných čísel pouze řekla ze daný výhřez tam samozřemně je ale v mem případě jsem si ho ke vší smůle zárověn tzv. ucvakl. Kompletní zpráva s popisem bude k dispozici až zítra.
    Bohožel,můj případ jsem nikde neviděl komentovaný. Ale z laického hladiska chapu,že asi operace leserem je pro mne nepoužtelná a asi mne čeká radikální řešení a to je operace,kde dojde k fyzickému odstranení daného ulomku ploténky. Proto prosím každého o jakýkoliv komentář podložený nějakou zkušeností. Jinak Vám přátelé přeji brzké uzdravení,příjemný čas předvánoční a krasné vánoční svátky. Držím Vám palečky. Pavel D.

  15. Ahoj, pokud máte diagnostikovan výhřez-respektive fragment výhřezlé části, tak ta se opravdu většinou řeší operativně. Dejte pak vědět, jak jste dopadl, držím palce.
    Tom

  16. Tááák Vás opět vítám. Odepisuji jak jsem slíbil.bohužel dnešní ortel zněl jasně:operace. Jak men paní doktorka podrobně popsala,zmíněný fragment je o velikosti 15x10mm a jakožto crupavčitá tkáň ma sklony na sebe vázat vapenaté složky a tím i casem muže zkostnatět,což by asi mooooc dobré nebylo. nu což. mam mít totalní klid až do doby operace,páč daný ulomek může cestovat a napáchat jěště víc škod. halvně se mám sledovat zdali vše funguje po stránce močení tz. únik popř ztráta pocitu potřeby. to uz je pak dost na mále a zákrok musí proběhnou do 12 hodin o počátků projevů. zítra fičím ke svému neurologovi pro objednání konzultace s neurochyrurgem. Operace je prý pro zkušeného operatára vesměs triviální ale hodne záleží na době 6-ti týdnů po operaci. je tam nutný totální klid aby nedošlo k vysokému zjizvení kosti na oratli,který musí perforovat aby se vůbec k danému ulomku dostali. prej žáden sed a chůze jen omezeně. pak cca 3 měsíce rehabka + lázně. heh. ja ani nevím jak se lázně píšou,natož že bych tam jel.tak mi pls držte palečky. ja zase budu držet palečky Vám a opět se bezy vrátím s dalším postupem. mějte se hezky.

  17. Milí zlatí,včera jsem byl u mého neurologa, ktery mi jěště provede měření ENG a poslal mne na dynamické snímy páteře(snímkování pri předklonu). A pak už jenom konzultace s neurochyrurdem,který rozhodne kdy se bude řezat. no ale teď jsem poněkud na vážkach a tímto bych chtě všschny poprosit o radu, které pracoviště k zákroku si mám zvolit. Někdo říká Nemocnice Ostrava-Poruba. jinej zas Ostravu haní a doporučuje Hornickou v Karviné a aby toho nebylo málo tak také doporučení na Olomouc nebo Brno. A jsem v pasti. Tímto všechny prosím o radu. Předem Vám děkuji. a spozdravem,Pavel

  18. Ahoj Pavle, já vím o doporučení na FN Olomouc – konkrétně MUDr. Krahulík (je to mladý zkušený vyhlášený neurochirurg). Operoval moji kamarádku – je velmi spokojená. Po ukončení rehabky je důležité každodenní cvičení a to až do konce života. Operace není všechno. Budu ti držet palce! Neboj, to zvládneš.

  19. Zdar všichni ploténkáři. Vážená Stefanie,mockrát Ti děkuji za recenzi na FN Olomouc. budu o tom silně uvažovat. I přesto Všechny moooooc prosím o další recenze,zkušenosti a příspěvky. Věřím že to pomůže i ostatním v tomto nemilém rozhodování. A co se týče zmíněného cvičení,tak to mi je už jasné že budu odkázán na každodenní cvičení. Nakonec o tomto faktu se zmiňuje asi každý v předcházejících příspěvcích. jen si dost dobře nedokážu představit sám sebe,jak každé ráno stavam o pár chvil dříve a začnu se klátit u postele. Jsem totiž v těchto věcech poněkud lempl.no marné,asi to bude pro mne velice duležité abych vůbec mohl fungovat. Jooo a mám ještě jeden dotaz. Už mne dokonce strašili snad plným invalidní duchodem na dva roky a po teto době asi částečný. no to mne dostalo do kolen. ale ja se nedam. to si pište. budu bojovat. to si taky pište. heh. hlavně že mne neopouští dobrá nálada a smysl pro hůmor. Přeji i vám všem ať máte stále dobrou náladu a vždy se na věc díváte s nadhledem. Já vím,někdy je to přes ukrutné bolesti těžké. věřte že vím o čem mluvím. prvních 10 dnů jsem si myslel že si tu nohu raději uříznu. záda přestali bolet za pár dnů ale jak je ten nerv skříplej a střílí to až do malíčku na noze tak to jsem si faaakt šáhl na své dno. nikomu toto nepřeji zažít. před několika lety mne popálil na 15% těla elektrický oblouk z vysokého napětí a garantuji Vám že toto byla procházka růžovým sadem.Doslova. Držte se. Pavel 😉

  20. ahoj pridavam svou zkusenost. Jsem mesic po operaci masivniho vyhrezu L5/S1 s utlakem nervu, silny bolesti. Absolvovala sem 5 infuzi potr mi naplanovsli prevoz do Prahy na Homolku protoze mi to nezabralo. Jeste v den prevozu me v PRaze okamzite vezli na sal. Pevao operaci byla uleva. Ale nerv v noze me boli stale, nemohu si na nohu sednout, bojim se ze je trvale poskozen. Jsem zoufala na duchod jsen fakt dost mlada. Mate s tim nekdo podobne zkusenosti? Poradte diky

  21. pro Petru: a konzultovala jste to se svým neurochirurgem (operatérem)? Měsíc po operaci je krátká doba – někdy trvá delší dobu, než se nerv zahojí.

  22. Ano volala jsem do Prahy. Na kontrolu do Prahy k operatérovi jedu až začátkem ledna. Musela by mě tak odvést asi sanitka, není žádoucí sed, natož v autě. Řekl mi, at se obrátím na neurologii v místě bydliště, ale tady u nás je to katastrofa tím myslím doktory. Díky nim jsem mohla mít trvalé následky, a to nemůžu říct, že je nebudu mít, ještě nemám vyhráno. Každopádně mi i operátér po telefonu řekl, že mám od 3 týdne od operace chodit rehabilitovat, kdežto naše neurologii mi nic takového neřekla. Zítra se tam chystám, tak jsem zvědavá, jestli mi paní doktorka napíše cvičení i přes to, že si přes ten nerv nemohu sednout. Právě proto jsem hledala někoho, kdo by měl stejné zkušenosti zasebou.

  23. Petra:

    Mám informace, že poškozený nerv po výhřezu se může úplně uzdravit, je to otázka měsíců. Já má znecitlivělé tři prsty na noze dodnes, ale nejedná se o bolest. To může být ale ještě od výrůstku 4 mm.
    Na rehabilitace doporučuji kvalitního fyzioterapeuta, což bývá problém. Já po laseové nukleotomii měl cvičit za 3 dny, to je ale samozřejně zcela jiná operace. Po nukleotomii jsem pociťoval úlevu až cca za 3 měsíce. Denně jsem cvičil cviky od akreditované fyzioterapeutky.

    Přeji hodně štěstí!

  24. Děkuji za info. A nemáš taky informace o tom, zdali když je nerv poškozen, zda bolí? já měla vždy za to, že když je nerv poškozen tak ztráci svou funkci a oblast je spíš necitlivá než že bolí. Dneska jdu k neuroložce a doufám, že mi napíše rehabilitace. Abych mohla se sebou začít už něco dělat.

  25. Petra:

    Samozřejmě, že nerv bolí. To určitě znáš od zubaře 😉 Fyzioterapetka mi říkala, že poškozený nerv může i dorůst a uzdravit se. To je ale dlouhodobá záležitost (měsíce).

  26. Ahojky všichni ploténkáři,mám už 1,5 roku silné bolesti v oblasti bederní páteře vlevo vystřelující do levé nohy až do prstů v současné době už i bolest vpravo začíná,absolvovala jsem celé kolečko vyšetření i MRI,kde mi zjistili L3-S1,bulding plotének a L5-S1 výhřez do 3mm.Bolesti však jsou šílené,někdy nemůžu chodit ,spát už pravidelně nejde ,o sedu a delším stání či chůzi nemluvě.Byla jsem v nem.na kapačkách,dřív mi to pomáhalo nyní nic,dále léčba svinstvy jako je Oxicontin,cordius a jiné opiáty ,které mi předepsali po PRT obstřiku páteře ,jenž se nepovedl,nebo prostě nezabral .Sama jsem se po půl roce musela postupně zbavovat závislosti na těchto“lécích“,protože se přidávala spousta vedlejších účinků jako zuby pryč záněty,poruchy rovnováhy od vnitřního ucha,bolesti čelistí atd,píšu to z toho důvodu,abyste si tyto rádoby léky nenechali napsat neurologem,natož je v dobré víře,že vám pomůžou brát.Jsem už zoufalá,zkoušela jsem i gemoterapii pomocí výluhů z bylinek,nepomohlo mi nic…rehabilitace moje bolesti ještě zhoršily,prosím poraďte mi co se s tím dá dělat nedá se takto žít mám 5letého synka a nemůžu se mu ani věnovat natož pro něj fungovat jak mám .Doktoři krčí rameny vše jsem absolvovala ,operace nepadá v úvahu z důvodu malého výhřezu,ale bolesti jsou hrozné ,nikdo mi to nevěří…nemůžu do práce na inv.důchod mám zapomenout ani částečný v dnešní době ne.Manžel je nešťastný ,protože je všecko na něm sotva obstarám kuchyń polehávám,nevydržím stát ,nebo chodit běžným způsobem,natož cvičit.Ráda bych tady od vás získala kontakty na laserovou nukleotomii ,nebo na dobrého neurochirurga na operaci ,pokud mi ji vůbec schválí někdo.Děkuji předem za rady a info Monika Konicko.

  27. Ahoj,

    doporučila bych neurochirurga MUDr. Jana Šroubka z nemocnice na Homolce, má i ordinaci, kam je možno se objednat na konzultaci, on vyšetří a uvidí se, co dál. Na laeser pak asi nemocnici v Litomyšli… hodně štěstí, dej se brzy do kupy 🙂

  28. Ahoj Moniko,možná Vám dokážu pomoct,ale chce to si promluvit,pokud chcete zkusit něco jiného než léky a pomoc od nedoktora,zavolejte mi na tel.603432567,Dalibor

  29. Zdar všeci,tak jsem opět po delší době zavítal mezi vás. nic moc se tady nezměnilo,což bohužel musím konstatovat i u mne. konečně jsem byl na předoperační konzultaci a už to mam jisté. 4.3 jdu rovnou pod kudlu. Sice mne neurochirurg ujistil že pro zkušeného operatára je tento zákrok vcelku banální,nicméně budou chtřejší až mne otevřou. tož nevim na co maj tu MR. sice viděl z vyhřezlé ploténky silné degenerativní změny a že ustřihlý výhřez musí ven,ale i přesto se mi to jevilo poněkud zvláštní konstatování z jeho strany. no nic,necham se překvapit. prej hospitalizace na 4-7 dnu a po týdnu stehy van a pak 6 týdnu v klidovém režimu. no mne picne. já co jsem v práci 12 hodin denně tak se už vidím jak zewlim 2 měsíce. heh. tak se tady držte,budu na vás myslet a ozvu se v nejbližší době po operaci. a hlavu vzhůru , nikdy nebylo tak zle aby nemohlo být ještě hůře. 😉

  30. Zdravím, tak zítra mě čeká MR v Centru pohybové medicíny na Chodově. Jsem fáákkt zvědavá. Moje potíže mají vzestupnou tendenci se zhoršovat. Bolesti ukrutné/krční páteř, záda slitá a krk jak bulteriér. Trochu se bojím nejhoršího. Zítra písnu jak jsem dopadla a třeba mne i uklidníte. Díky a přeji všem pěkný dne bez bolestí 🙂

  31. Zdravím všechny, i mě čeká operace plotýnek, od října 2012 mám termín 7,4,2013,mám absolvovat jakousi miniinvazivní operaci, tak snad to přežiju a hlavně zmizí bolesti nohou, nejhorší je to ráno.Bez prášku se prostě nerozchodím.Tak mi držte palce, ozvu se,jakmile to půjde. Lenka. 🙄

  32. Je mi 59 let, jsem hypermobilní a po MR mám Dg. ventrolisteza L4/5 s absolutní stenozou pateř. kanálu a oboustrannou foraminostenosou, relativní stenoza pát. kanálu 12/3 a 13/4 při širokých dors. protrusích a úzkém pát. kanálu. Díky za radu.

  33. Zdravím.Ráda bych věděla,kde přístroj kvantové terapie RIKTA seženu,příp. jeho cenu. Díky. Dáša

  34. Dobrý den, ležím v nemocnici v Hradci Králové s vyhřezlou plotýnkou L5 S1 10mm ..bolest vystřeluje do levé nohy. Nesnesitelné boletsi…ani opiáty..injekce..nic nezabírá. Nemůžu sedět, ležet, spát. Na operaci ale budu ještě min. 10 dní čekat a tak se vás chci zeptat zda mi někdo nesdělíte vaši zkušenost s konkrétním typem operace a nemocnice. Slyšel jsem o nukleotomii…nerad bych měl nějaké větší následky, chci se vrátit aspon rekreačně ke sportu apod. Děkuji za jakoukoliv radu. oivorlik@centrum.cz

  35. Dáši, všechny informace o RIKTĚ seženeš na apkp.cz . Přeji rychlé uzdravení. Tonyc

  36. Díky Tonyc. Mohu se zeptat,v čem Ti tento přístroj pomohl? Nikde jsem tam nenašla cenu. Dáša

  37. Ahoj Dáši, měl jsem toho více:
    1) vyhřezlá ploténka (asi před 20 lety jsem skončil na kapačkách, pak jsem začal cvičit jogu a ta mne z toho dostala), když přestanu cvičit, tak se mi to zase ozývá tak pomalounku, potichounku, až se sekne. Od té doby, co mám RIKTU, se mi bolest neobjevila, ani když jsem 2 hoďky odhazoval sníh, byl jsem tím sám velmi překvapen.
    2) Vykloubené rameno, stále se mi v něm ozývala bolest při sportu, nebo při různých polohách ramene, asi 2 roky, po RIKTĚ už nebolí.
    3) Tenisový loket, tam mi doktoři dávali mastičky, prášky, injekce, nic nepomáhalo, po aplikaci RIKTY mám loket bez bolestí a bez „tenisu“.
    4) Bolestivé klouby v kolenou, hlavně po běhu (denně asi 8-10 km, už jsem se rozloučil s běháním, protože se to nedalo), ale rikta mi jej zase vrátila.
    5) Maminka měla po druhé operaci kýčelního kloubu takové bolesti, že už nechtěla žít. Kolik snědla prášků, nic nepomáhalo. Po použití rikty zase soběstačná (byla úplný ležák, nemohla se hýbat) a chodí ke svému věku (bude jí 80).
    6) Kolega v práci taky po operaci kýčle (umělý kloub) bolesti, že nemohl spát, chodil jak bez duše, po RIKTĚ v pohodě.
    7) Kamarád přijel na lyže s rozhašenýma zádama po cestě asi 1700 km. po jediném ozáření byl druhý den schopen lyžovat (do konce týdne si na bolest už nevzpomněl.
    Mohl bych pokračovat dále, léčím s tím celou rodinu a nelituji ani jedné koruny, co to stálo. Předtím jsem koupil magnetoterapeutický přístroj Biomag mamince na záda, pomohlo ji to, ale velmi pomalu (asi po 2 měsících bylo znát mírné zlepšení, ale bolesti se nikdy nezbavila), ale RIKTA je turbo. Učinkuje velmi rychle, a bolest se nevrací. To mne nejvíce překvapuje.
    Už nemám co ošetřovat, protože jsem bez bolesti, teď zkouším zlepšení zraku, ale tam to tak rychlé není :-).
    Mohu doporučit všemi 10. Nemá to chybu.
    Tonyc

  38. Tonyc,díky za vyčerpávající odpověď. Jen ty ceny mě dost zarazily.To se k té základní RIKTĚ za cca 23000,-Kč musí kupovat i to další příslušenství? Víš,já jsem v invalidním důchodu a nemám tolik peněz.Kdybych si byla jistá,že to má opravdu tak zázračné účinky a nemusela na operaci… dalo by se to někde vyzkoušet? Mám k tobě ještě jeden dotaz: Cviky jógy ses naučil pod vedením fyzioterapeuta? Tady v Boleslavi jsou společné kursy jógy,ale nevím,jestli jsou všechny cviky vhodné pro vyhřezlou bederní plotýnku. Přeji hezký víkend a těším se na odpověď. Dáša 😉

  39. Ahoj Dáši, ne ten malý přístroj úplně stačí, další věci jsou pro speciální ošetření ORL, vnitřních orgánů, gynekologie. Ten malý aparát ESMIL úplně stačí pro domácí léčbu.
    Co se týče jógy, učil jsem se ji sám podle knížky, jestli budeš chtít, pošlu ti ji, jen mi napiš emailovou adresu. Zvládneš to taky. Ale trvalo mi to 2 měsíce (vzal jsem si měsíc dovolené a druhý měsíc neplacené dovolené, cvičil ráno, v poledne a večer a mezi tím jsem chodil na dlouhé procházky, abych posílil zádové svalstvo. Nebylo to jednoduché, ale neměl jsem jinou možnost. Všechny lékařské pokusy s rehabilitacemi, parafínem, elektrošoky a já nevím co ještě měly opačný účinek než jaký bych si představoval, a jóga mi pomohla. Byl jsem samouk, a dodnes jsem. Ale RIKTA JE RIKTA. Je to malý zázrak, sám nevím, co to dělá, ale pomáhá to zázračně.
    Maminka brala měsíčně za 700 a více peněz léků, když jsem viděl, jak si ničí vnitřnosti, tak jsem to zainvestoval, ono se to za pár let vrátí. A když si přečteš kontraindikace prášků, tak mi stávaly vlasy na hlavě. Taky se to na ní podepsalo, jenže lékařům je to jedno.
    Rozhodni se jak chceš, je to tvoje volba.
    Tonyc

  40. Díky Tonyc,ráda bych tě poprosila o tu knížku.Cviky,které mi poradili na RHB opakuji 4x denně a připadá mi,že s nulovým výsledkem,tak bych raději zkusila jógu.Můj email: dasaPavlova@seznam.cz Dáša

  41. Zdravím milí zlatí, tak jsem po dlouhé době zase tady. Sice jsem zde byl celkem často a průběžně četl vaše příspěvky, nicméně jsem si nenašel tolik času, abych se zdržel a napsal konečně své poznatky a výsledky z mé operace. Takže se všem omlouvám za zpoždění. No naposledy co jsem zde byl, uběhlo mnoho času a také mnoho se toho stalo. Jak jsem již psal, byl jsem k operaci přijat do fakultky Ostrava,kde jsou mooooc příjemní lékaři a sesterský personál. Je už zde vidět opravdová profesionální přístup. Na sál mne brali asi 2 hodiny po přijetí, veškerá vyšetření jsem již měl za sebou, takže byl jen odběr na krevní skupinu, měření tlaku, injekce n uklidnění a hurá pod kudlu. Operatér konstatoval délku operace na cca půl až 3/4 hodiny. Vše bylo trochu jinak. Jak jsem již psal, měl jsem výhřez 10×15 mm, který jsem si zároveň obratlemi ustřihl a tento poté cestoval v meziobratlovém prostoru a utlačoval nerv. Po operaci která nakonec trvala 2 hodiny mi bylo řečeno že daný výhřez nebyl jeden ale vícero a to i starších dat,kdy tyto se již zaobalovaly do vapenatých útvarů drze přirůstali ke stěně samotného obratle. No nic, hlavně že se operace povedla. Operatér jak řekl, vše odstranil, obratel vyčistil a jizvičku mi zaštopoval na krásných 5 stehů. Po 6 týdnech jsem byl přizván na kontrolu. Podotýkám, že těchto 6 týdnů mělo být v klidovém režimu. Na kontrole mi doktor osvětlil, že tento problém se skládá ze tří elementů a to z: bolest vystřelující do končetiny, svalová dysfunkce a ztráta necitlivosti. Úkolem operace bylo odstranit bolest(vyjmutí segmentu výhřezu aby již netlačil na nerv) zbytek problémů jej již na čase a mém přístupu. Podrážděný nerv má cca 2 roky na regeneraci, pak je jeho poškození bráno jako nezvratné. Citlivost se zvýšila o cca30% a svalová disjunkce je lepší o 50%. Před operací jsem se na špičku nepostavil vůbec a nyní již patu od země zvednu asi na 3 cm. samo že mi napsal lehkou rehabku a na podzim snad lázně. Tak jsem zvědav. No abych to shrnul. Každopádně je mi lépe než před operací,ta byla nevypnutelná. Nožka je poněkud slabší ale to věřím že se ještě zlepší. Ploténka je dle operatéra silně snížená a barevně odlišná oproti zdravým ploténkám-tam je zřejmé poškození bez možnosti nápravy. Vše teď je asi opravdu na mne abych si posílil hluboké svalové struktury v daných oblastech,aby zátěž nesly pravě svaly a nešly do zatížení obratle. Jak se znám, jsem na tyto záležitosti strašný lempl, ale věřte: když bolí, člověk je schopen udělat vše, aby nebolelo.
    No tak se s Vámi loučím, ale budu Vás stále sledovat a číst. A pokud možno, samo že se taky s příspěvkem přidám. Pokud budete mít dotazy, pokusím se co nejdříve odpovědět. A hlavu vzhůru, dobře už bylo. Ale nejsme přece takoví slaboši, abychom se s tím neuměli poprat. Držím palečky všem.
    😆

  42. Tonyc:

    Samozřejmě, že budete vychvalovat zboží, které prodáváte. Osobně tento výrobek považuji za neefektivní a předražený.

    Dáša:

    Vyzkoušejte některé cviky z těchto videí: seniorum.cz/videoserial-cviceni/barevne.html

    Některé z nich cvičím dlouho a jsou bezva.

  43. Ahoj zdravim,
    Chci se zeptat zdali mate nekdo zkusenosti s fyzioterapeutem Janem Slechtou z Cernosic a s jehou metodou rozvazovani svalu? Koukala sem ze ma velice dobre uspechy s vyhrezem plotynek prave v bederni oblasti. Budu rada za vase poznatky

  44. Dobrý den, byl jsem u p. Šlechty několikrát, nepomohlo mi to vůbec. Je vstřícný, ale u mě naprosto bez ůspěchu. To jsme pravidelně prováděli masáž dle jeho instrukcí více než 8.měcíců. cenově to vyšlo na 3,5tis, nakonec mi pomohlo něco jiného.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *