Biblí se lidi debilizují, tvrdí pan Ivo Toman

Ing. Ivo Toman je úspěšný český podnikatel, který trpí Touretteovým syndromem. I přes svůj handicap dokázal takřka nemožné – je žádaný školitel. Dne 19.10.2012 vystoupil pan Toman v televizním pořadu Hyde Park. Byl jsem doslova šokován, když pan Toman řekl:

„Nejhorší, aby jste uspěli, je Bible a pak Talent nerozhoduje. Tím se lidi debilizují.“

Divák: „Jakého významného cíle se vám dosáhnout nepodařilo? Toman: „To je ten imaginární nadcíl – přesvědčit lidi, že si pomůžou sami, že není nějaký děda nahoře, říkejme mu auditor, který nakonci spočítá vaše dobré a špatné skutky a řekne: ty půjdeš do nebe, ty půjdeš do pekla.“

Lidi se Biblí debilizují? Já říkám: Nevěř lidem, pokud chceš někomu významně věřit, tak si kup Bibli. To, že se Biblí lidi debilizují, to je pouze názor pana Tomana. Nejde o fakt.

Pokud si vezmu ten druhý citát, tak pro pana Tomana je nedosažený a VÝZNAMNÝ cíl ten, že lidi si musí pomoci jen sami, nemají se spoléhat na Boha. Pan Toman rozmlouvá lidem víru v Boha, křesťanství… a to vidím jako otevřený HNUS. Pan Toman je přesně ten člověk, kterému by čtení Bible velmi pomohlo.

Je potřeba si uvědomit, že všude pan Toman prezentuje své názory, ne fakta. Co si budeme povídat, v mnoha případech prezentuje věci, které nejsou nijak převratné. Jde o to hodně chtít a snažit se, pak se dá dosáhnout mnohé. Svět přeci není jen o manipulaci a penězích…

Něco z Bible, co se hodí k tomuto tématu

1 Timoteovi, 4„Duch říká jasně, že v posledních časech někteří lidé opustí víru, aby následovali bludné duchy a démonické nauky“

Matouš 24, 4-8: Ježíš jim odpověděl: „Dávejte pozor, aby vás někdo nesvedl. Mnozí přijdou pod mým jménem se slovy: ‚Já jsem Mesiáš‘ a svedou mnohé. Až uslyšíte válečný hluk a zprávy o válkách, hleďte, abyste se nestrachovali. Musí to přijít, ale to ještě nebude konec. Národ povstane proti národu a království proti království a na různých místech vypuknou hladomory a zemětřesení. 

Lukáš 23, 34 – „Ježíš se modlil za své nepřátele: „Otče, odpusť jim, vždyť nevědí, co dělají!“

Myslete vlastní hlavou, nenechte se přesvědčit od pana Tomana, že Bible je špatná a křesťanství je zlo. Vždyť on neví, co činí…

Bible

6 komentářů u “Biblí se lidi debilizují, tvrdí pan Ivo Toman

  1. Především víra je věc individuální a neveřejná.

    Jsem ateista, skoro i militantní, protože mé přesvědčení se neslučuje s kecy, které často slýchám od neateistů — že i ateismus je víra (není) a že víry ostatních si mám vážit (proč jako?)

    Víru beru jako individuální věc, pokud budu věřit, že mi každou noc způsobí růžový papoušek orgasmus, tak je to čistě moje věc. Ale nevím, proč by s tím měl někdo otravovat jiné.

  2. Myslím si, že když se to tak vezme, tak jsme asi věřící všichni – buď věříme, v jeho „existenci“, anebo věříme, že není 🙂

  3. Toman mnohdy plácá nesmylsy, to je známá věc. Myslí si, jak radí něco převratnýho, ale opak je pravdou.

  4. Jste až příliš zaujatí náboženstvím. Jste stádo, chcete být součást stáda a cítíte se v něm bezpečně. Máte strach vyčnívat. Buďte ovečky boží, poslouchejte tupě svého pastýře a řiďte se radama které někdo sepsal. Hlavně si neberte zodpovědnost za svůj život do svých rukou…všechno za vás plánuje ten nahoře. 😉
    Problémem věřících je fakt, že hledají pouze argumenty pro podporu své víry a odmítají vést konstruktivní diskuse s lidmi jiných názorů (což vedlo v minulosti k mnoha válkám) – jediné vaše argumenty jsou opět citací bible, případně abstraktní fráze tisíckrát omílané.

  5. „Jste až příliš zaujatí náboženstvím“? Když něčemu věříš a nejseš tím zaujat, nebo to neděláš je něco španě

    „Jste stádo, chcete být součást stáda a cítíte se v něm bezpečně“? Tak to nevím, kde žiješ, protože velký stádo je tu nevěřících vněmž právě věřící dost vyčnívají.

    „Buďte ovečky boží, poslouchejte tupě svého pastýře a řiďte se radama které někdo sepsal. Hlavně si neberte zodpovědnost za svůj život do svých rukou…všechno za vás plánuje ten nahoře“.
    Miluju ovečky které pořád opakují něco o Bibli a vůbec netuší co vní je, protože jí nečetli. Logika to je prazvláštní, protože pokud se mám někomu zodpovídat za své činy musím přijmout odpovědnost. Naopak pokud se nikomu nezodpovídám, kde je odpovědnost? Ten nahoře nám dal svobodnou vůli a svědomí. Čili je to na nás…

    „Problémem věřících je fakt, že hledají pouze argumenty pro podporu své víry a odmítají vést konstruktivní diskuse s lidmi jiných názorů“

    Tvůj komentář je přímo ukázkou diskuze a argumentů;-) co to naopak je určitě tak ty tisíckrát omílané abstraktní fráze.

    „(což vedlo v minulosti k mnoha válkám)“ – možná je to právě tím, že lidé o Bibli a Bohu mluví aniž by o tom něco věděli. Ježíš kompletně shrnul Bibli do jedné věty: miluj svého bližního jako sebe samého a na to navazuje: co nechceš aby Ti dělali jiní nedělej jim. To určitě k válkám nevede. K válkám vedou právě zájmy, které Bible označuje za špatné.
    Naopak ateismus a evoluce vytvořila solidní základ např. pro nadřazenost ras. Jak víme nevedlo to k pěkným věcem.

    Tento komentář dávám, aby bylo vidět jak hloupá a zbytečná debata tím vzniká. Jenom zvyšuje zášť. Je to jako když se děti hádají na pískovišti o blbosti. Nejde přece o to dokazovat si kdo má pravdu. Víra samozřejmě nikdy nemůže být nikomu nucena. Je omylem posuzovat víru podle prvního fanatika, kterýho potkáš. V Bibli není napsáno, že věřící jsou lepší než nevěřící, protože to tak samozřejmě není. Rozdíl má být v tom, že věřící svoje chyby přiznají a hlavně mají dělat všechno proto aby je neopakovaly – což žádný člověk sám od sebe nedovede (a ne pomodli se 10x zdrávas a bude Ti odpuštěno). Každopádně člověk není jenom hmotná část. Každý si v životě projde okamžikem, kdy si neexistencí Boha tak jistej není. Bývají to těžké chvíle, přesto se nejedná o slabost. V těch chvílích Vám přeji aby jste se dobře rozhodli.

    Ještě drobnost: zodpovědní za to jak se tady máme jsme my lidé, máme přece svobodnou vůli. Proto nejčastější argument “ kdyby byl Bůh, nemohly by se dít tak hrozné věci a pokud to dopustí tak v něho věřit nechci“ nemá opodstatnění. Leda by nám vzal tu svobodu. Ale bytost, která se nemůže rozhodovat je pro vztah jako láska bohužel nepoužitelná.

    Když Vás nezaujme můj komentář, pak moje gramatika jistě

    Zajímalo by mě proč panu Tomanovi vadí Bible a jestli ji četl.
    Když zmiňuje knihy, které ho nejvíc ovlivnily, jsou v nich Biblí debilizovaní autoři – např. Kiyosaki hned tři knihy

    Bible nikde neříká, že je špatné být úspěšný a bohatý. Říká, že je špané příliš na tom lpět. to se snadno stane.

    Nevnímám jako dobré stavět článek tak, že pan Toman je falešný prorok, vzpomeňte co dělal sv. Pavel než se obrátil… :mrgreen: :mrgreen:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *