Automobily budoucnosti

Letošní zadání soutěže L.A. Design Challenge zní jednoduše: vozidlo s váhou pod 1000 liber. Jak se s ním vypořádalo devět zúčastněných značek?

Nebudu tady vypisovat všechny, ale ukážu vám, které se ujalo 🙂

Letos se soutěže zúčastnilo devět značek, které přišly s vlastní vizí auto s vahou pod 1000 liber (450 KG) . Jde o kreace Cadillac Aera, Honda Air, Maybach DRS, Mazda MX-0, Mercedes-Benz Biome, Nissan iV, Smart 454 WWT, Toyota Nori a Volvo Air Motion.

Cadillac Aera

Aera je 2+2 místé cestovní kupé pro komfortní zdolávání dlouhých vzdáleností, schopné ujet až 1000 mil (1600 km) bez nutnosti tankování, přičemž pohonným médiem je stlačený vzduch. Nosný rám je vyroben z pevného pěnového materiálu a ze vzduchových článků jsou zhotoveny i panely karoserie, potažené polymerovou umělou kůží. Kola zajišťují nejen pohyb vpřed , vzad a do stran, ale také tlumení a pružení, ovládání je z důvodu minimalizace dílů „drive by wire“.

Cadillac Aera

Honda Air

Také Honda vsadila na stlačený vzduch. Její koncept Air byl inspirován horskou dráhou a okřídlenými kombinézami skydiverů a je určena na přímořské silničky, kde slibuje v otevřené karoserii poskytnout podobné zážitky jako při výše zmíněných kratochvílích. Stlačený vzduch na 100 mil jízdy je skladován v nádrži, která je současně šasi auta a na ní jsou připevněny ostatní konstrukční prvky auta. Karoserie je taktéž z polymeru, kola bez nábojů mají pneumatiky z uretanu a sedadla jsou vyztužena skelnými vlákny. Když dojde stlačený vzduch, stačí kompresor na dofukování pneumatik nebo přijde na řadu vestavěný turbovysavač.

Honda Air

No, milí čtenáři, co na to říkáte? Dokážete si představit jak v tom budeme někdy jezdit? Pokud se teda toho dožijeme.

S pozdravem Amilo 🙂

4 komentáře u “Automobily budoucnosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *