Andranik Soghojan – vor v zakoně

Ruskojazyčná mafie operuje takřka po celém světě, i v Česku. Za vrchol ruskojazyčné mafie, jednoho z nejvyšších mafiánů a vládce podsvětí je považován arménský podnikatel Andranik Soghojan (Гилани Алиев), tzv. vor v zakoně (вор в законе, v překladu: zloděj ze zákona).

Andranik Soghojan
Andranik Soghojan

V Česku je Soghojan považován za šéfa ruskojazyčného organizovaného zločinu. Zde žil a podnikal několik let. V roce 2009 byl zadržen policií a obviněn (+ další jeho komplici – Gilany Aliev, Magomed Aliev, Arsen Arakelyan, Arsen Kakosyan a Roman Melkonyan) z organizování vraždy a pokusu o vraždu dvou lidí. Nicméně koncem roku 2010 pražský městský soud Soghojana nepravomocně osvobodil. Neprokázalo se, že vraždu a pokusy o vraždy organizoval. Soghojan byl propuštěn z vazby, a samozřejmě okamžitě opustil republiku.

Soghojana u soudu hájil advokát Julius Kramarič (advokát mafie?), který byl v září 2009 zadržen Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a podezříván z korupce. Kramarič měl údajně uplácet dva vězně, aby za úplatek lhali při soudním jednání s Soghojanem. Kramarič toto popíral, a ani soud mu toto neprokázal.

Dne 8. srpna 2011 byl nedaleko Moskvy zadržen agenty čečenec Gilany Aliev (Гилани Алиев), spolupracovník Soghojana. U sebe měl 6 gramů metamfetaminu. Před nedávnem byl Aliev pasován na vora v zakone, dalšími významnými vory.

Gilany Aliev
Gilany Aliev

Vor v zakoně je člověk – kriminální živel, který má v podsvětí určitou autoritu a má dodržovat jistý kodex, např.: nikdy nepracuje, nikdy nikoho nezradí, nezakládá rodinou, vychovává své následníky, má tetování, které něco znamená, např. hvězdy na kolenou znamenají Nikdy nepokleknu před státní mocí. Vor v zakoně se tvořil již ve 30. letech minulého století v SSSR (později Rusko), takže to není nic novodobého.

Dokumentární pořad Vor v zakoně, vládce podsvětí (Die Ehre der Paten – Russlands Mafiasice) nepojednává přímo o Andranikovi Soghojanovi, ale ukazuje svět ruskojazyčné mafie – ruský organizovaný zločin, což je v podstatě to stejné.

Video: zadržený Andranik Soghojan

Nahlásit nefunkční video

asdg

Jeden komentář u “Andranik Soghojan – vor v zakoně

  1. Negramotní, novinářští kokoti.
    Na videu je Gilani Samsudijevič Alijev, a ne Soghojan. Poznáte je podle ksichtu – vypadají jinak. A podle jména. Taky se každý znich jmenuje jinak, a ještě to říká. He ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *