Americké raketoplány NASA

Raketoplán Atlantis je vermírné plavidlo Spojených států amerických (USA), NASA (Americká Národní agentura pro letectví a vesmír). Na oběžnou dráhu Země se poprvé Atlantis vydal 3. října 1985. Poslední let byl uskutečněn dne 8. července 2011. Start byl z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Atlantis dopravoval materiál na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS (International Space Station), šlo mj. o potraviny pro posádku ISS. Raketoplán Atlantis byl ve vesmíru celkem 33x.

Pojďme se podívat do historie amerických raketoplánů… První americký raketoplán byl Enterprise. Ten jako první vyletěl do vesmíru 12. srpna 1977. Od roku 1985 je vystaven v muzeu ve Washingtonu, jako muzejní exponát. Další americké raketoplány:

  • Columbia – 12. dubna 1981 byl uskutečněn první zkušební let raketoplánu do vesmíru. Dne 1. února 2003 se nezdařilo přístání a zemřelo všech 7 členů posádky.
  • Challenger – 4. dubna 1983 byl uskutečněn první výstup astronautů do vesmíru z raketoplánu Challenger. Bohužel 28. ledna 1986 explodoval po startu. Zemřelo všech 7 členů posádky.
  • Discovery – první let se uskutečnil dne 30. srpna 1984 – vyneseny dva komunikační satelity. Odstaven byl únoru 2011.
  • Endeavour poprvé vzlétl 7. května 1992, poslední let tohoto raketoplánu se uskutečnil dne 16. května 2011.

To je konec raketoplánů… Vzhledem ke vykokým nákladům na vesmírná plavidla, se Amerika rozhodla vesmírný program ukončit. Amerika utratila za program raketoplánů dvě stě deset miliard dolarů, což je skutečně obrovská suma. Taková částka by stačila na lety do vesmíru Rusku na 100 let. Američané  tak budou odkázány pouze na Rusko – kosmickou loď Sojuz. Nejen Evropa, ale i USA jsou krizi. Situace je doslova kritická a USA si půjčují i od Číny. Čína je mimochodem největším nákupčím amerického dluhu. Takže z tohoto pohledu je naprosto v pořádku, že Amerika ukončuje lety do vesmíru. Na druhou stranu, NASA propustí řadu odborníků…

Nahlásit nefunkční video

Video: Poslední start raketoplánu Atlantis (8. červenec 2011)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *