AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome)

AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) – v češtině Syndrom získaného selhání imunity. Jedná se o nemoc, která způsobuje poškození imunitního systému člověka virem HIV. HIV (Human Immunodeficiency Virus) je obalený RNA virus náležejícím mezi retroviry. Virus HIV je obsažen v tělních tekutinách nakažené osoby. Přenáší se krví (transfúze, orgánové transplantace, použité injekční jehly – především u narkomanů…), nechráněným pohlavním stykem – análním, vaginálním i při orálním styku (rizikové je sperma, poševní sekret), z matky na dítě (k přenosu tak dochází v 15 – 30 % případů). Také je v mateřském mléku, mozkomíšním moku. V nízkých koncentracích se nachází i ve slinách, slzách a moči. Zde je však koncentrace tak nízká, že nepředstavuje riziko nákazy. Nejčastější infikace HIV/AIDS, je nechráněným pohlavním stykem u homosexuálů, bisexuálů i heterosexuálů. Nebyl zaznamenán žádný případ přenosu HIV/AIDS komárem nebo jiným hmyzem. Taktéž zvířata nemohou přenášet tento smrtonosný vir. Virem HIV se již nakazilo desítky milionů lidí po celém světě, nejhorší situace je v Africe. Půvocem nemoci je africký šimpanz. V roce 1969 se nemoc dostala do USA, a krátce poté (1981) do Evropy.

Inkubační doba HIV je 3–8 týdnů. Poté nákaza začíná jako bežná chřipka (horečky, zduření uzlin, zánět dutiny ústní…), nebo mononukleóza. Tento stav trvá měsíc až několik měsíců. Poté většinou potíže zmizí a je jen otázka času, kdy propukne AIDS. Tato doba, než propukne AIDS, je až 10 let. Jako u každé nemoci, je důležitá okamžitá léčba. Většina pacientů však přichází k odbornému lékaři pozdě, nebo to obvodní lékař pozdě identifikuje. Léčba poté bývá málo efektivní. V současnosti je na trhu devět druhů léků, které dokáží průběh nemoci potlačit, ne však úplně zastavit. HIV virus v těle člověka lze zjistit krevním testem.

Příznaky AIDS:

  • Zvětšení mízních uzlin (na krku, v tříslech a v podpaží) trvající déle než 3 měsíce.
  • Dlouhotrvající horečka a noční pocení.
  • Úbytek hmotnosti.
  • Bolestivé puchýřky na kůži.
  • Dlouhotrvající průjmem.

Na AIDS zemřelo řadu osobností, např. zpěvák skupiny Queen Freddie Mercury, izraelská herečka a zpěvačka Ofra Haza, herec Anthony Perkins. Nemoci zatím odolová basketbalista Magic Johnson, homosexuální zpěvák skupiny Erasure – Andy Bell.

Když jsem psal tento článek, tak mi naskakovala husí kůže. Pokud jste na tom stejně, tak vás určitě povzbudí, tak trochu nevkusná Zakázaná reklama bojující proti AIDS

Nahlásit nefunkční video


Pokud vám nenaskočila husí kůže, tak se podívejte toto video…

Nahlásit nefunkční video

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *