Zavařujeme maso, uzeniny, ryby, omáčky, polévky, pečivo

Nezavařuje se pouze ovoce a zelenina, ale i různé druhy masa, uzeniny, ryby, omáčky, polévky, paštiky, pomazánky i pečivo. Jak na to? Poradíme vám.

Maso
Zavařovat lze maso vepřové, hovězí, kuřecí, krůtí, jehněčí, telecí maso i zvěřinu. Maso je možno zavařovat do sklenic (víčka s červeným těsněním) nebo do speciálních zavařovacích plechovek.

Nejprve je potřeba maso tepelně upravit vařením, dušením nebo pečením. Po vaření apod. ho vykostěte, nakrájejte ho na menší kousky nebo plátky a ještě teplé ho dejte do sklenic a zalijeme vývarem nebo vypečenou šťávou. Podmínka je, že nemusí být celé ponořené. Nikdy neplňte sklenice ani konzervy až po okraj (nechte mezeru asi 3 cm).

Víte o tom, že je možné zavařovat i usmažené řízky (bez strouhanky a kostí!)? Ty se zavařují bez nálevu. Je to jednoduché. Usmažené řízky se naskládají do sklenic, které se uzavřou a zavaří – jako ovoce nebo zelenina (ve vodě).

Naplněné sklenice s masem pořádně uzavřete víčky a vložte do vody v zavařovacím hrnci. Doba zavařování je 60 – 80 minut při teplotě 95°C. Po zavařování vyndejte sklenice s masem z hrnce a položte je na utěrku a otočte je dnem nahoru. Nechte je zvolna vychladnout.

maso

Uzeniny
Některé hospodyňky s oblibou zavařují i uzeniny (klobásy, párky…). Uzeniny musí být před zavařením vždy tepelně upravené. Maso musí být uvařené nebo vyuzené. Salámové maso lze okořenit podle chuti. Myslete na to, že uskladněním ztrácí původní chuť. Do sklenic vkládejte salámové masa a uzeniny jen horké. Nikdy nedávejte do sklenice víc než 2/3 obsahu. Zavařujeme při teplotě 100°C po dobu 120 minut. Nebojte se uzeninu vařit při silném varu, jinak hrozí nakysnutí.

uzenina

Ryby
Nejčastějí se konzervují filety. Nejprve je potřeba filety očistit, nechat okapat a dát do nálevu. Nálev: 50 gramů soli na 1 litr vody. Žádný jiný nálev už nepřidáváme. Sklenice pořádně uzavřete víčky a zavařujte 90 minut při teplotě 95°C. Po ukončení zavařování nechte sklenice pozvolna vychladnout.

ryba

Hotová jídla
Můžeme zavařovat různé omáčky. Hotová uvařená jídla dáváme do zavařovacích sklenic teplá. Sklenice následně víčky uzaveřeme a zavařujeme necelou hodinu při 95°C. V žádném případě nezavařujeme zahuštěné omáčky! Omáčky zahušťujte až po zavaření a vylití ze sklenice.

Polévky
Polévky se zavařují stejně jako hotová jídla. Vývar zavařujte na 95°C asi 30 minut, zeleninovou polévku 1 hodinu a husté polévky cca 75 minut. Pokud budete chtít polévku zahustit, tak až těsně před konzumací!

Upozornění: Hotová jídla ani polévky nikdy nesmí obsahovat mouku nebo žádná jiná potravinářská pojiva (hrozilo by zkysnutí)!

Paštiky a pomazánky
Zavařujte také paštiky a pomazánky: škvarková, masová, houbová, zeleninová… Zavařujeme při teplotě 90 °C po dobu 45 minut. Zavařování opakujeme další den, asi 30 minut.

Pekařské výrobky
Pečivo sice zavařuje málokdo, ale dá se to, a to poměrně jednoduše. Ani sladké pečivo neztrácí nic ze svých vlastností. Výhoda je, že je vyndáte a nabídnete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *