Atentát na Adolfa Hitlera 20. července 1944

Na sklonku druhé světové války, dne 20. července 1944, ve 12:42 hodin, provedl plukovník Claus Schenk von Stauffenberg neúspěšný atentát na vůdce třetí říše Adolfa Hitlera. Operace Valkýra (Operation Walküre) byl pro Stauffenberga nástroj pro pokus o převrat a následné ukončení druhé světové války. Často je Operace Valkýra mylně označována za název atentátu na Hitlera ze dne 20. července 1944. Ve skutečnosti Valkýra byl Hitlerův nouzový plán, který zahrnoval rozmístění Rezervní Armády k udržení pořádku v době národní pohotovosti. Stauffenberg a další pomocníci Valkýru upravili tak, aby bylo možno po Hitlerově smrti odstranit spolupracovníky Hitlera a úřad SS, vše s Hitlerovým podpisem.

Claus Schenk von Stauffenberg

Hrabě, plukovník Claus Schenk von Stauffenberg, pocházel ze šlechtického rodu. Stauffenberg byl invalida, který vůbec nemusel vykonávat vojenskou službu, což on ale chtěl. Dne 7.4.1943, v Africe byl Stauffenberg těžce zraněn, přišel o pravé oko, pravou ruku a ještě o dva prsty na levé ruce. Stauffenberg neměl rád Hitlera, doslova ho nenáviděl, považoval ho ztělesněné zlo. Odsuzoval jeho válečné zločiny a destruktivní rozkazy, již od roku 1942 Stauffenberg přemýšlel, jak Hitlera zlikvidovat. Manželka Nina von Stauffenbergová s dětmi řádění nacistů přežily. Stauffenbergová dokonce zemřela až 12. dubna 2006.

Atentát na Hitlera

Dne 20. července 1944 se konala plánovaná porada v Hitlerově hlavním stanu – Vlčím doupěti. Porada se však nekonala podle plánu v železobetonovém bunkru, nýbrž v nadzemním dřevěném domku (srubu). Porady se zúčastnilo celkem 26 lidí, z nichž bylo po atentátu šest zraněno – generálmajor Walter Scherff, generalporučík Adolf Heusinger, kontraadmirál Karl-Jesko von Puttkamer, general der Flieger Karl Bodenschatz, podplukovník Heinrich Borgmann, Kapitän zur See Heinz Assman, a čtyři lidi zabiti – dva generálové (Rudolf Schmundt, Günther Korten), jeden plukovník (Heinz Brandt) a stenograf (Heinrich Berger).

Dne 20. července 1944, ve 12:42 se konal v Hitlerově hlavním stanu – Vlčím doupěti atentát na Adolfa Hitlera, který vykonal odvážný nacistický plukovník Claus Schenk von Stauffenberg. Atentátu na Hitlera se nepřímo zúčastnilo i několik vysoce postavených důstojníků, např. Hans Speide, Ludwig Beck, Erich Höpner, Hellmuth Stieff a další. Atentát měl být směrován na Adolfa Hitlera, ale také i na Heinricha Himmlera a Hermanna Göringa, Himmler ani Göring se však toho dne schůzky nezúčastnili. Stauffenberg nosil nálože do Hitlerova Vlčího doupěte celkem třikrát, dvakrát k tomu nebyla příležitost, potřetí již ano. Stauffenberg, společně s poručíkem Wernerem von Haeftenem, na záchodě zapojovali dvě nálože, což se jim však nepodařilo. Vzhledem k nedostatku času Stauffenberg odjistil pouze jednu nálož (ze dvou), kterou uložil do tašky, tašku s náloží umístil Stauffenberg pod stůl – metr od Hitlera, někdo ji však v průběhu porady odsunul za robustní dřevěnou nohu bukového stolu, což byla chyba, protože tato noha od stolu a celý celý robustní stůl sloužil jako jakási zábrana před výbuchem. Stauffenberg po umístění nálože z Vlčího doupěte vozem odjel (výbuch viděl z povzdálí) , poté odletěl kurýrním letadlem do Berlína v domnění, že je Hitler mrtev. Stauffenberg spouští připravovaný převrat – Valkýru, nastává zatýkání nacistických pohlavářů. Hitler následkem atentátu utrpěl pouze drobné odděrky, popáleniny a protrhly se mu ušní bubínky. Po třech hodinách po atentátu se už Hitler sešel ve Vlčím doupěti s Benitem Mussolinim. Stauffenberg měl ve Vlčím doupěti pomocníka – generála Ericha Fellgiebela, který byl velitelem spojovatelů, a který měl za úkol přerušit – vypnout komunikaci z Vlčího doupěte, což také udělal.

Ještě téhož dne – po půlnoci byl sedmatřicetiletý plukovník Claus Schenk von Stauffenberga zatčen a okamžitě popraven. Dále bylo zatčeno přibližně 5000 lidí a 200 bylo popraveno, převážně důstojníků. Polní maršál Erwin Rommel, který se na atentátu přímo nepodílel, ale věděl o něm, dostal možnost spáchat sebevraždu. Rommel spáchal vynucenou sebevraždu, aby zachránil svou rodinu. Kromě Rommela spáchal sebevraždu také generál Ludwig Beck, generál major Henning von Tresckow a další.

Je jasné, že pokud by se porada konala v železobetonovém bunkru, jak bylo původně plánováno, tak by rozhodně nikdo nepřežil. Porada byla přesunuta do dřevěného domku z důvodu příznivého počasí. Tlaková vlna v dřeveném domku neměla destruktivní efekt, protože se vymrštila ven přes okna. Pokud by byla nálož odpálena uvnitř železobetonového bunkru (bez oken), tak by měla mnohonásobně destruktivní efekt a určitě by nikdo nepřežil.

Bylo by opravdu lepší kdyby Hitler zemřel?

Pokud se s odstupem času nad tím vším zamyslím, tak si myslím, že by nebylo dobře, aby Hiler toho dne zemřel. Ten den by totiž Hitler zemřel, jako „hrdina“ a byl by za „hrdinu“ považován již doživotně, což by rozhodně nebylo dobré. V té době by také Hitlerova smrt pravděpodobně způsobila nepředvídatelný chaos, nemyslím si, že by se Stauffenbergovi podařilo ovládnout zločinný úřad SS. Asi stalo, co mělo stát…

Vlčí doupě dnes

Vlčí doupě (Wolfsschanze) byl vojenský areál, který se nacházel v hustém lese, a kde se nacházela řada vojenských objektů včetně vůdcova bunkru, dále byl v areálu také Bormannův bunkr, bunkr pro hosty, protiletecké bunkry, léčebný dům, kasino, kino, garáže a další objekty. Vlčí doupě mělo dokonalé zabezpečení, stěny bunkrů v areálu měly až šestimetrovou sílu, stropy byly ještě silnější, okolí Vlčího doupěte operovalo mj. i několik protiletadlových baterií. Vlčí doupě se dnes nachází v Polsku, za 2. světové války to však bylo Východní Prusko. Na sklonku války – v lednu 1945 nacisté Vlčí doupě na rozkaz Hitlera zlikvidovali – celý areál vyhodili do povětří. Hitler byl ve Vlčím doupěti naposledy v listopadu 1944, v lednu 1945 vstoupila do zničeného Vlčího doupěte Rudá armáda.

Dnes je z Vlčího doupěte jakési oplocené muzeum, kam se může od roku 1959 podívat za úplatu v podstatě každý. Návštěvníci jsou převážně Poláci a Němci.

Film Operace Valkýra

Režisér Bryana Singer natočil v roce 2008 film, který pojednává o atentátu na Hitlera, který se uskutečnil ve Vlčím doupěti 20. července 1944. Hlavní roli hraje Tom Cruise (plukovníka Stauffenberga). Stauffenberga měl však původně hrát Tobias Moretti, který to odřekl. Ve filmu hrál Philipp von Schulthess generála Tresckowa, který je vnukem plukovníka Stauffenberga.

Neúspěšných atentátů na Adolfa Hitlera bylo spácháno celkem 42, první atentát byl proveden již v roce 1920.

Upozornění

Nepřeji si šíření tohoto článku!

Související články

Kdo byl Adolf Hitler? Životopis Adolfa Hitlera

Závěti Adolfa Hitlera

Claus Schenk von Stauffenberg

Atentát na Adolfa Hitlera

Claus Schenk von Stauffenberg (na kraji vlevo) s Hitlerem ve Vlčím doupěti

Atentát na Adolfa Hitlera

Místnost po výbuchu

Atentát na Adolfa Hitlera

Jeden komentář u “Atentát na Adolfa Hitlera 20. července 1944

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *