8 tipů jak přestat kouřit

Zbavit se závislosti na nikotinu vyžaduje obrovskou vůli, trpělivost a také podporu ostatních. Nejedná se o jednoduchý krok, ale vyplatí se vydržet, nebo to alespoň zkusit. Výsledek přece stojí za to. Přestaňte kouřit ještě tento týden! Poradíme vám jak na to.

1. Udělejte si seznam
Delší dobu si pohráváte s myšlenkou, že přestanete kouřit, ale cítíte, že ještě nejste stoprocentně rozhodnuti? Pomůže vám, když si sepíšete všechny PRO a PROTI. Na jednu polovinu papíru si napište, co vám kouření dává. Například vám cigareta prostě chutná, kouření vás uklidňuje a máte ho spojené s určitými rituály. Na druhou stranu vám ale zřejmě vadí, že jste cítit nikotinem, cigarety vám takříkajíc lezou do peněz a v neposlední řadě si také uvědomujete dopad kouření na vaše zdraví (kouření zvyšuje riziko rakoviny plic, sebevraždy…). Pokud na svém zlozvyku nacházíte více negativ než pozitiv, jste na dobré cestě zkusit s kouřením přestat.

2. Stanovte si termín, kdy chcet přestat s kouřením
Ten, kdo někdy přestával s kouřením, vám asi potvrdí, že nejhorší je udělat první krok. Někomu vyhovuje přestat s kouřením ze dne na den, jinému až od určitého datumu, nebo třeba dokouřit svou poslední krabičku a další si už nekoupit. Silní kuřáci však uvítají spíše postupné snižování denní dávky nikotinu. K tomu si můžete v lékárně koupit i některý z volně prodejných produktů, který vám může pomoci s odvykáním kouření – nikotinové žvýkačky, nikotinové náplasti, nikotinové pastilky…

3. Odměňujte se
S odvykáním od nikotinu pomůže i podpora rodiny, kamarádů a kolegů z práce. Také je skvělé, pokud nadete někoho, kdo – stejně jako vy – s kouřením právě přestává. Navzájem se budete motivovat. Za každý další den bez cigarety se pak nezapomeňte odměnit. Udělejte si něčím radost!

kouření

4. Zabavte ruce
Řada kuřáků si cigaretu zapaluje z dlouhé chvíle než ze skutečné potřeby nikotinu. Neposedné ruce vám pomůže zkrotit třeba antistresový sáček, který začnete mačkat v ruce ve chvíli, kdy dostanete chuť na cigaretu. Doma pak můžete ruce zabavit například výrobou šperků, vyšíváním nebo pletením. Muži mohou zase vykonávat kutilské práce.

5. Pozměňte rituály
Cigaretu mají kuřáci zpravidla spojenou s jinými každodenními činnostmi – zapálí si třeba vždy po jídle, cestou na autobus, u kávy, v hospodě… Zkuste však nad svými rituály vyzrát. Alespoň na čas kávu vyměňte za zelený čaj (také obsahuje kofein), po jídle se raději vydejte na krátkou procházku, cestou na autobus si nasaďte sluchátka a poslouchejte svou oblíbenou muziku. Hlavně se držte dál od všech kuřáků! Vůně nikotinu by ve vás vyvolávala chuť na cigaretu.

6. Překonejte krizi
Nervozita, mravenčení v rukou, poruchy spánku, podráženost, pocení… Silné abstinenční púříznaky se dostavují zejména v prvních dnech bez cigarety. Neklesejte na mysli, s každým dnem se váš stav bude jen zlepšovat! Až vás příště přepadne šílená chuť na cigaretu, několikrát se zhluboka nadechněte, uvařte si čaj, udělejte pár dřepů… Z těla se totiž nějakým způsobem musí uvolnit napětí. Doma můžete myšlenky na cigaretu zahnat čtením nebo hraním společenských her.

7. Změňte svůj životní styl
Zbavit se závislosti na nikotinu je velkou životní změnou. Využijte proto příležitosti a obraťte celkově svůj životní styl k lepšímu. Současně s odvykáním od kouření zkuste přejít na zdravý jídelníček a také si najděte sportovní aktivitu, která vás bude bavit. Zaprvé tím snížíte riziko, že budete cigarety nahrazovat jídlem, což by mělo za následek nadváhu nebo dokonce obezitu. A za druhé? Zlozvyk si nahradíte činností, která vás promění v zdravější, krásnější a šťastnější bytost.

8. Říkejte si pozitiva
Každý den, kdy nekouříte, se snažte shrnout všechno dobré, co vám život bez kouření přináší. Najednou máte voňavý byt, v zaměstnání jste rychlejší s prací (časté pauzy na cigaretu vám z pracovní doby dokáží „ukrojit“ možná i víc než hodinu času!), už ráno nekašlete, zlepšila se vám fyzička, pleť, a také máte ušetření peníze, které můžete investovat do něčeho přínosnějšího. Zkrátka a dobře: Mějte ze sebe radost, a pokud se k cigaretě už nevrátíte, buďte na sebe právem pyšní!

Přejeme Vám, ať se vám podaří přestat s kouřením.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *